Vissza Tovább

Példák gyulladás kimutatására

Kiterjedt hasi genny-gyülem kimutatása antigranulocyta egésztest szcintigráfiával, SPECT-tel:

Akut pancreatitis-műtét után egy héttel a változatlanul lázas, septicus beteg 650 MBq Tc-99m-mel jelzett BW250/183 antigranulocyta monoklonális antitestet kapott  iv. Az egésztest-leképezés során a normális csontvelői aktivitás mellett a felhasi régióban kiterjedt kóros granulocyta- (genny-) gyülem (nyíl) ábrázolódott.

A felhasi régió SPECT leképezésével a genny-gyülem térbeli kiterjedése is jól dokumentálható. A reoperáció során a nagy mennyiségű hasi purulens folyadékot eltávolították.


Crohn betegség, aktív stádiumban:

(In vitro [Tc-99m] HMPAO fehérvérsejt-jelöléssel)

 

30 ml vénás vérből szeparált leukocyták [Tc-99m] HMPAO in vitro jelölése és visszaadása után 1 órával a colon descendens, rectum és sigma régiójában már fokozott aktivitás látható, és 2,5 óra múlva a gyulladásos bélszakasz progrediáló leukocyta felvétele jól dokumentálható. (A rectum alatt a húgyhólyagba kiválasztódott szabad pertechnetát aktivitása látható.)


Pyoderma gangrenosum képe antigranulocyta szcintigráfiával:

560 MBq BW250/183 antigranulocyta monoklonális antitest iv. beadása után 4 óra múlva a femurok fiziológiás csontvelői aktivitása mellett a jobb lábszár bőrében kiterjedt térképszerű lapszerinti granulocyta gyülem látható a több irányból készült felvételeken.

Lásd még:Immunszcintigráfia

Vissza Tovább