Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

 Nukleáris Medicina Intézet

Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: 52 255-500


 

 

Előkészületek a vizsgálat napján:

  • A vizsgálatot megelőzően 12 órával nem ihat kávét, teát, cola-t, vagy más koffein tartalmú italt.

  • Kérjük, éhgyomorral jelentkezzen vizsgálatra! De hozzon magával 2xfél liter tejet, vagy olyan tejterméket, amit szívesen fogyaszt!

  • Szívre ható gyógyszereit (pl. Nitromint, Betaloc; ld. a bővebb listát) a kezelőorvosával történő egyeztetéssel ne vegye be a vizsgálat reggelén, de hozza magával!  Vérnyomás-csökkentő, s egyéb nem szívre ható gyógyszereit beveheti.

  • A vizsgálat előjegyzésre történik. Kérjük az időpont pontos betartását, mert az izotóp rövid idő alatt lebomlik! Ha valami miatt mégsem tud jönni a vizsgálatra, kérjük, telefonon előre jelezze!

  • A vizsgálatra szükség van a személyi igazolványára, TB-kártyájára, előző leleteire, zárójelentéseire, gyógyszereinek listájára!

  • Kérjük, hogy ne kisgyermekével jöjjön a laboratóriumba a felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében!

  • Amennyiben a terheléses és nyugalmi vizsgálat egy napon történik számítani kell arra, hogy az csaknem egész napját igénybe veszi.


Az izotópos szívizom-perfúziós vizsgálatról:

 A vizsgálattal szívének vérellátását becsüljük meg nyugalomban és terhelés alatt. Ezért a vizsgálat két részből áll.

Először "megdolgoztatjuk" a szívét, fizikai vagy gyógyszeres terheléssel. A terhelés módját a kezelőorvos határozza meg az állapotának megfelelően. Mint a legtöbb orvosi beavatkozáshoz, ehhez is szükségünk van a beleegyező nyilatkozatára. Ha kérdései merülnek fel a terheléssel kapcsolatosan, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvos-kollegánkhoz, aki készségesen válaszol a kérdéseire.

A terhelés végén vénásan egy kis mennyiségű izotóppal jelzett anyagot adunk. Ezt követően várnia kell legalább 30-60 percet. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a radiofarmakon beépüljön a szívébe. Csak ezt követően kezdhetjük a felvételek elkészítését.

A terheléses felvételek elkészítése után néhány óra múlva -a megbeszélt időpontban- kell visszatérni az intézetbe a nyugalmi vizsgálat miatt. Ekkor újra fog kapni vénásan radioaktiv anyagot. A várakozási idő alatt kell elfogyasztani a tejterméket amit magával hozott!

A teljes vizsgálati idő több lehet, mint 6 óra. A sikeres vizsgálat elvégzéséhez feltétlenül szükség van az Ön együttműködésére!

Van-e valamilyen kockázata az izotópos vizsgálatnak?

A sugárzás diagnosztikai és terápiás hatásait már évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban. Kezelőorvosa a vizsgálatkérés előtt mérlegelte, hogy az izotópos vizsgálat eredménye a kezelésének lehető legjobb megválasztását szolgálja. Amennyiben gondja van a vizsgálattal kapcsolatosan forduljon bizalommal a nukleáris medicia szakemberhez!

Van-e valamilyen mellékhatása a vizsgálatnak?

A terhelés nem teljesen kockázatmentes vizsgálat. Terhelést követően rosszullét, fejfájás, szédülés, szívtáji szorítás felléphet. Ezért biztonságosabbnak tartjuk, ha a vizsgálatra kísérővel érkezik, és semmiképp sem ajánljuk a járművezetést a terhelés után!

A vizsgálat után:

 Ön ehet és ihat, mint máskor. Elmehet bárhová, ahová szeretne. Amennyiben megoldható, a vizsgálat napján tartsa magától távol kisgyermekeit a felesleges sugárzás elkerülése érdekében.

Eredmények:

Ld. "Leletkiadás"

Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen:
Utolsó módosítás: 2015.09.28.